‘Niets veranderd sinds dieselgate’

In het dossier ‘dieselgate’ zit tot ergernis van eurocommissaris Bienkowska weinig beweging. Nationale overheden laten het gesjoemel vooralsnog onbestraft; boosdoener VW betaalt (nog) niks aan gedupeerde Europese klanten.

Bienkowska sprak haar oordeel donderdag uit, tijdens de slotzitting van de parlementaire commissie die misstanden in de auto-industrie onder de loep neemt. Pogingen van de Europese Commissie om zelf uitstoottesten te initiëren (met eigen normen) stuiten volgens Bienkowska op verzet in de Europese ministerraad. Hetzelfde lot is tot op heden de mogelijkheid beschoren om te vuile auto’s desnoods van de weg te halen. Landen met een sterke autoproductie vertonen in politiek Europa een weigerachtige houding. 

In september 2015 kwam in de VS aan het licht dat Volkswagen emissiewaarden manipuleerde door middel van software. Daarmee was het grootste schandaal in de auto-industrie geboren. In de sindsdien verstreken anderhalf jaar heeft Volkswagen in de VS onder sterke druk van advocaten en overheden miljardendeals gesloten, om vervolging af te kopen. Het consumentenrecht in Europa biedt die juridische mogelijkheden echter niet, zodat financiële compensatie vooralsnog uitblijft.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *