Onderdelensector blijft in beweging

De Scandinavische grossiersgroep Nordic Forum heeft zich per direct aangesloten bij het internationale samenwerkingsverband Nexus Automotive. Deze sinds drie jaar actieve groep opereert naast de vier bestaande inkooporganisaties ATR, Auto Distribution International, Temot en Group Auto International.

Nexus Automotive International (hoofdkantoor: Genève) is via haar partners wereldwijd aanwezig in 113 landen. De nieuwe toetreder Nordic Forum is actief in Noorwegen, Denemarken, Estland en Polen en heeft een jaaromzet van 610 miljoen euro. Nordic Forum beheert een vijftal werkplaatsconcepten (waaronder Automeister) en serviceconcepten (onder meer Hella Airco en Diagnose). In het bewerkingsgebied hebben zich daar een kleine vijftienhonderd autobedrijven bij aangesloten.

De Scandinavische onderdelenmarkt kwam recentelijk ook al in het nieuws. Eerst door de verkoop van de activiteiten van het Zweedse Mekonomen (eveneens actief in Noorwegen en Polen, dat laatste via een joint venture met het beursgenoteerde Inter-Car) aan Auto Distribution Denemarken. En kort daarna de strategische deelname van LKQ in Mekonomen. Overigens verkocht Hella onlangs nog haar distributieactiviteiten in Ierland aan LKQ.

De bewegingen in onderdelenland zijn dan ook nog volop gaande, getuige ook de overname van de Belgische en Benelux-distributeur Doyen door het Franse AD (in handen van de Amerikaanse durfinvesteerder Bain Capital). Een ander actueel voorbeeld is de eerder deze maand afgeronde verkoop van ATU aan het Franse en ook in België actieve Mobivia (met werkplaatsconcepten als Auto5, Norauto en Midas). Het ziet ernaar uit dat 2017 wat strategische overnames betreft niet anders zal zijn dan dit jaar.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.