Ook BMW maakt onderdelen uit oceaanafval

In navolging van Ford gaat ook BMW gerecycleerd plastic uit oceaanafval gebruiken voor de fabricage van onderdelen. BMW wil het plastic gaan gebruiken voor de productie van vloermatten voor de iX en de X1.

De kunststof die voor de vloermatten gebruikt wordt, bestaat voor 30 procent uit gerecycleerde visnetten en touwen. Deze grondstof wordt proactief in havens over de hele wereld ingekocht om te voorkomen dat ze in zee terechtkomt. De aldus geproduceerde onderdelen hebben een ongeveer 25 procent lagere CO2-uitstoot dan hun tegenhangers van conventioneel vervaardigde kunststoffen.

Korrels

Na de scheiding ondergaan visnetten en touwen een proces dat plastic korrels oplevert. Terwijl gerecycleerd maritiem plastic tot nu toe alleen in de auto-industrie werd gebruikt in de vorm van vezels voor onderdelen, is dit gerecyclede materiaal nu ook geschikt voor het spuitgietproces. De grondstof voor de aldus vervaardigde onderdelen kan voor ongeveer 30 procent uit maritiem kunststofafval bestaan.

Dit schept extra toepassingsmogelijkheden voor gerecycleerde kunststoffen. De onderdelen die via het spuitgietproces worden vervaardigd, zijn sierdelen die vanaf 2025 zowel in niet-zichtbare als zichtbare delen van het exterieur en interieur van de NEUE KLASSE-modellen van BMW zullen worden gebruikt. In totaal heeft BMW Group zich ten doel gesteld het aandeel van secundaire materialen in de thermoplastics die in nieuwe auto’s worden gebruikt, te verhogen van de huidige circa 20 procent tot gemiddeld 40 procent in 2030.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3692 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.