Opel-dealervoorzitter: ‘overname mooie deal’

Voor het merk Opel zou de vandaag bekendgemaakte overname door PSA “inhoudelijk en qua slagkracht wel eens een mooie deal kunnen zijn. Voor de dealers in Nederland zal er vooralsnog niet veel veranderen. Een aparte vergadering ga ik er dan ook niet voor uitroepen.”

Met die woorden reageert voorzitter Theo Janssens van de Verenigde Opel Dealers Nederland op de transactie ter waarde van omgerekend 2,2 miljard euro. PSA stoomt ermee door naar de tweede plaats (marktaandeel inclusief Opel/Vauxhall: 17 procent) op de ranglijst van grootste Europese autobouwers. Volkswagen blijft nummer één.

Volgens Janssens zal de synergie vooralsnog behaald worden op fabrieksniveau, met name bij de productie, ontwikkeling en logistiek. “Negatief ben ik zeker niet over dit nieuws. We kennen PSA als een fabrikant die producten levert met eigen emoties. Die kunnen een goede aanvulling zijn op de Opel-modellen.” De overname die zich enkele weken geleden begon af te tekenen en vandaag werkelijkheid werd, past volgens de VODN-voorzitter in de Europese context. “Opel is voor GM een relatief klein merk, maar voor PSA van een schaal die goed past om competitief te kunnen blijven.”

Stevige sanering

PSA-topman Tavares (links op de foto naast GM-ceo Barra en Opel-ceo Neumann) zal een stevige sanering loslaten op het al jaren met rode cijfers kampende Opel. Over iets minder dan tien jaar moet de samensmelting van beide autoconcerns jaarlijks 1,7 miljard euro aan synergievoordelen gaan opleveren. Bovendien moet in de komende periode de onderhuidse GM-techniek worden vervangen. Tegen 2020 wil PSA bereikt hebben dat zijn aanwinst een operationele winstmarge noteert van 2 procent. GM slaagde er de afgelopen jaren niet in om bij zijn Europese dochteronderneming het tij te keren en zag de verliezen oplopen tot alles bij elkaar negen miljard euro.

Tavares benadrukt dat hij de automobiele erfenis van Opel zal respecteren. “We willen deze geweldige onderneming voortzetten en zien haar als de juiste partner.” Tegelijk wijst hij op de veranderingen die nodig zijn om het merk renderend te krijgen. “Met onze hulp zal die operatie aanmerkelijk versnellen, daar hebben we alle vertrouwen in.” De formele afwikkeling van de overname, inclusief goedkeuringen van overheden, wordt voor eind 2017 verwacht.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *