Plots meer apk’s, dealers profiteren

Inmiddels waren we eraan gewend geraakt: de daling van het aantal apk’s. Daarom is de toename dit jaar des te opmerkelijker. Vooral voor dealers een welkome winstbijdrage.

In de eerste vier maanden van 2014 deden de gezamenlijke autobedrijven ruim 2,3 miljoen apk’s tegenover ruim 2,2 miljoen apk’s in dezelfde periode van 2013. Een toename van liefst 4,6 procent. Het begin van een nieuwe trend of is er iets anders aan de hand?

Bij nadere analyse blijkt al snel waar de winst zit: bij de jonge auto’s. Ook al zijn die auto’s op de totale apk-markt niet zo heel talrijk vertegenwoordigd, met stijgingen van 81 procent (categorie tussen 2 en 3 jaar oud) en 40 procent (categorie tussen 3 en 4 jaar oud) hebben ze wel degelijk invloed op het totaalcijfer.

Tweede groeisegment

Het apk-marktaandeel van de merkdealers (versus universelen) krijgt door deze opleving eveneens een opsteker. In de eerste vier maanden deden dealers 28,5 procent van alle apk’s aan personen- en bestelauto’s. Geen percentage om trots op te zijn. Je mag best stellen dat dealers er nog steeds maar nauwelijks in slagen om ook oudere bouwjaren naar hun werkplaatsen te lokken. Alle campagnes ten spijt.

Lees hier alle feiten en bekijk diverse cijferoverzichten over de apk-markt in Aftersales Magazine nummer zes van dit jaar.

Clem Dickmann

Clem Dickmann studeerde bedrijfseconomie (HEAO en EUR) en marketing (NIMA-C1/C2). Werkte voor een marketing intelligence bureau, waarna een viertal autofabrikanten en -importeurs volgden. Was tot 2002 werkzaam als CEO van Hyundai Nederland. Naast zijn werkzaamheden voor Aumacon is hij actief als NIMA-examinator en analist/columnist. Strategie en marketing zijn de specialismen. In 2003 werd hij – als eerste persoon uit de Nederlandse automotive-sector – gecertificeerd als Register Marketeer (RM). In 2007 behoorde hij tot de eerste lichting Qualified Examiners van het NIMA, in 2010 gevolgd door de benoeming tot Senior Marketing Professional (SMP).

Van Clem Dickmann zijn er nog 40 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Clem Dickmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.