Politiek gesjoemel

Terecht of onterecht, maar het lijkt er op dat de sjoemelaffaire bij Volkswagen tot een nieuwe internationale sport heeft geleid: bij iedere roetwolk wordt de autoindustrie onder het vergrootglas gelegd. Na Wolfsburg kwamen al snel Fiat-Chrysler, BMW, Renault en gisteren Opel in beeld. Vaak bleek er niet veel van de berichtgeving te kloppen. Meer een waar rook is is vuur aanpak. En een vuurtje kan je ook zelf aansteken.

Wat Opel betreft, het Belgische VRT-journaal maakte gisteren ‘bekend’ dat zij bij onderzoek aan twee Zafira’s met een 1.6 dieselmotor vonden dat na een service update de emissiewaarden (NOx) plotsklaps een andere uitslag gaven. Opel ontkent enige bewuste aanpassing en spreekt van een service update. Maar dat voedt de speculaties want een service update doe je toch bewust! Maar goed, duidelijk is dat veel autofabrikanten moeite hebben om de komende jaren de doelstellingen voor een schonere uitstoot te halen. De techniek is nog niet op orde en de kosten om dat versneld te organiseren te hoog.
Brussel geeft de autobranche (mede door een sterke lobby) ondanks de VW-affaire het voordeel van de twijfel. “Brussel past de normen aan de praktijk aan, sjoemelpolitiek”, kopten de Europarlementariërs Gerbrandy (D66) en Eickhout (SP). Zij vinden dat Brussel de autofabrikanten aan hun eerdere uitstootbeloften moeten houden. Maar dat gaat niet gebeuren. De tegenwerpingen zijn te groot. Enerzijds de automobielindustrie die al met magere marges en nieuwe toetreders af moet rekenen, en meer tijd nodig heeft om te investeren in een verbeterde (diesel)technologie en elektrische aandrijvingen. En anderzijds de vakbonden die simpelweg de werkgelegenheid willen behouden. Dat er volgens Brussel (het Europees Milieuagentschap) jaarlijks tienduizenden Europeanen voortijdig overlijden alleen al als gevolg van de NOx-uitstoot, neemt men schijnbaar als ingecalculeerd risico mee.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1789 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.