Positie Carglass onderuit

Carglass heeft geen economische machtspositie op de ruitschadeherstelmarkt. Het autoruitbedrijf is nog steeds de grootste keten, maar de positie binnen de groep landelijk opererende ketens is wel afgezwakt. Ook wordt Carglass niet genoemd op de groene kaart van de dochters van Delta Lloyd. Op de groene kaarten van Reaal, Fortis en Proteq wordt Carglass genoemd naast haar concurrenten.

Dit blijkt uit een NMa-rapport naar aanleiding van een klacht van Automark op het eerste besluit van 11 september 2009. De klacht van Automark had betrekking op het kortingensysteem dat Carglass hanteert in haar relatie met verzekeraars. Volgens Automark maakte Carglass met deze kortingen misbruik van een economische machtpositie.

“Bij een markt voor autoruitherstel van één miljoen jobs bedraagt het marktaandeel van Carglass 45 tot 55 procent. De tweede speler, Autotaalglas, verricht iets meer dan (35-45 procent) het aantal jobs van Carglass in 2009”, zo staat in het rapport. Autotaalglas is daarbij relatief groter in het aantal vervangingen en relatief kleiner in het aantal reparaties. Kleinere spelers zijn Kwik-Fit, Glasgarage en Glass Connect, met elk tussen de één tot drie procent marktaandeel.

In 2004 verrichtte Carglass vier keer werkzaamheden, waar andere landelijke ketens er maar één verrichtten, in 2009 was dat nog maar twee keer. De drie kleinere ketens Kwik-Fit, Glasgarage en Glass Connect verrichtten in 2004 gezamenlijk minder dan drie procent van het aantal opdrachten door landelijk opererende ketens, in 2009 was dit meer dan verdubbeld tot bijna zeven procent.

Download hier het besluit van de NMa >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.