Private lease groeit hard, maar zit nog in de pioniersfase

“Private leasecontracten vormen al elf, twaalf procent van het door particuliere kopers geregistreerde aantal nieuwe personenauto’s”, stelde Renate Hemerik, directeur van VNA, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen op de door Automotive Insiders georganiseerde bijeenkomst over private lease. Een percentage auto’s dat niet meer via de traditionele dealershowroom wordt verkocht.

Tot en met 2013 waren er in totaal een kleine 8500 private leasecontracten afgesloten. Toen zagen velen dit marktsegment nog als een hype. In 2014 kwamen er echter nog eens 8500 contracten bij. Toen werd er al wat serieuzer naar deze particuliere leasevorm gekeken. Vorige jaar werden zelfs 19.000 nieuwe private leasecontracten afgesloten, waarmee er in totaal zo’n 36.000 private leasecontracten actief zijn. Dat dit marktsegment een blijvertje is, is nu zeker. De vraag is echter wie er wat aan gaat verdienen en wie heeft de beste papieren in handen om de noodzakelijke volumes af te zetten”, opende dagvoorzitter Ric van Vugt van Automotive Insiders het event. Max Erich, sectoreconoom bij ING stelde dat schaalgrootte belangrijk is. “De marges zijn laag en blijven dat ook. De concurrentie is groot. Iedereen springt op de rijdende privateleasetrein.”

Nieuwe toetreders

Private lease zit nog wel in de pioniersfase. De markt zal nog verschuivingen ervaren en nieuwe toetreders dienen zich nog steeds aan. De dynamiek is voorlopig groot, maar vooral de grote partijen schakelen snel. Hemerik: “Afgelopen jaar werd 60 procent van het aantal private leasecontracten afgesloten door de top van de VNA-leden (> 20.000 leaseauto’s in portefeuille) en 36 procent door de middelgrote lessors.

Private lease is here to stay, maar de groei en de dynamiek zijn zo groot dat het nog onduidelijk is wie straks het beste verdienmodel in handen heeft. ING gaat uit van ongeveer 100.000 private leaseauto’s in het wagenpark van 2020. Dus binnen vijf jaar moeten er nog 64.000 particuliere consumenten worden gevonden om een private leasecontract af te sluiten. De marktpartijen gaan er van uit dat dit zeker zal lukken. 

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1789 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.