Project tegen handel gestolen auto-onderdelen

Onder aanvoering van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit begint komend najaar een project dat de handel in gestolen auto-onderdelen moet ontmoedigen.

Kern ervan is dat (overheid)partijen die regelmatig toezichthoudend bezoek afleggen, bijvoorbeeld aan schadeherstelbedrijven en demontage-adressen, attenter zijn op signalen van mogelijke onderdelendiefstal. Daarmee kan het probleem beter worden aangepakt, verwacht Stavc-directeur Titus Visser, aangezien aanbod niet zonder vraag kan bestaan. “Ik wil niet stigmatiseren, maar vanuit de praktijk weten we gewoon dat sommige bedrijven de verleiding niet kunnen weerstaan. Als er dan ergens vijf complete, onbeschadigde frontjes van hetzelfde model Volkswagen Polo liggen, is dat raar.” 

Onderliggende gedachte is dat bijvoorbeeld milieu-inspecteurs dit soort signalen doorspelen aan partijen rond de opsporing. Over de concrete uitvoering is initiatiefnemer Stavc in overleg met onder meer RDW, politie, ministerie en brancheorganisaties. Visser verwacht over een aantal maanden, waarschijnlijk komend najaar, de benodigde structuur te hebben opgetuigd, waarna de uitvoering kan beginnen. Hij benadrukt dat er geen sprake zal zijn van toezichthouders die specifiek en exclusief worden ingezet om diefstal te traceren. “Het gaat er uitsluitend om dat ze in hun bestaande contacten en bezoeken attenter zijn op dit aspect.”

Overigens krijgt een pilot in Amsterdam-Zuid om auto-inbraken rond het Museumplein te reduceren een landelijk vervolg. De gezamenlijke aanpak van stadsdeel Zuid, politie en Q-park leidde tot 25 procent minder auto-inbraken dan dezelfde periode vorig jaar, zo bleek onlangs.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.