Recyclingbijdrage in 2023 weer omlaag

De recyclingbijdrage voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens gaat opnieuw omlaag. Vanaf 1 januari 2023 is de recyclingbijdrage vastgesteld op 22,50 euro, 2,50 euro minder dan dit jaar. De beheerbijdragen die deelnemende importeurs aan Auto Recycling Nederland (ARN) betalen voor inzameling en recycling van de li-ionbatterijen voor elektrische voertuigen blijven gelijk.

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat de recyclingbijdrage omlaag gaat. Per 1 janauri 2022 was de bijdrage al 5 euro minder dan het jaar ervoor.

De recyclingbijdrage maakt onderdeel uit van de totaalprijs bij aanschaf van een auto die voor het eerst op de Nederlandse markt komt en wordt door ARN ingezet om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95 procent autorecycling en hergebruik te voldoen. In de praktijk bereiken autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven inmiddels gezamenlijk een recyclingpercentage van ongeveer 98 procent.

Lithium-ionbatterijen

De beheerbijdrage voor de inzameling en recycling van lithium-ionbatterijen is vorig jaar gehalveerd. Reden hiervan was dat autobatterijen langer mee blijken te gaan dan oorspronkelijk verwacht. De huidige tarieven zijn goed afgestemd op de verwachte toekomstige verplichtingen voor de inzameling en recycling van afgedankte autobatterijen. Om die reden worden de beheerbijdragen voor lithium-ionbatterijen per 1 januari 2023 niet gewijzigd. Op dit gebied bereikten dealerbedrijven, autodemontagebedrijven en recyclingbedrijven vorig jaar een recyclingprestatie van 83 procent behaald.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3963 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *