Reorganisatie dreigt bij Vredestein in Enschede

Apollo Vredestein kampt met achterblijvend werkaanbod en lijkt niet te ontkomen aan een reorganisatie. Donderdagmiddag zal duidelijk worden of en zo ja hoe de bandenfabrikant de zaken noodgedwongen over een andere boeg moet gooien. Bonden en OR vrezen ontslagen.

Het personeel komt donderdagmiddag bijeen. Kort daarvoor heeft de ondernemingsraad de adviesaanvraag van de directie onder ogen gekregen. Bureau Berenschot is volgens lokale media op voorhand al door de OR gevraagd om een mogelijke reorganisatie te beoordelen.

Het bandenbedrijf uit Enschede heeft 1100 mensen in dienst. De productiemedewerkers zijn 24/7 in de weer, verdeeld over vijf ploegen. Mogelijk wordt de weekproductie en daarmee ook het aantal diensten ingekrompen. Of dat genoeg is om gedwongen ontslag te voorkomen, is nog onduidelijk. De flexibele schil van uitzendkrachten is al meer dan gehalveerd en de bijna vijftig resterende tijdelijke krachten zullen eind deze maand eveneens op zoek moeten gaan naar ander werk.

China

Bedroeg de productie in Enschede een half jaar geleden nog 13.500 banden, inmiddels zijn dat er nog maar 11.500 (tegen 18.000 vijf jaar terug). De neergang lijkt voor een belangrijk deel het gevolg van dalende autoverkopen bij Duitse automerken in China. Op een aantal van hun modellen zitten af fabriek banden van Vredestein. Eerder werd al de productie van goedkopere banden verschoven van Enschede naar Hongarije (foto), waar het moederbedrijf drie jaar geleden een grote fabriek opende.

In augustus 2017 ontstond bij de productievestiging in Enschede sociale onrust door een slepend cao-conflict tussen personeel en directie. Begin dit jaar meldde Vredestein nog een order van Volkswagen voor de Golf 8.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.