Rusland moet importtaks auto’s verlagen

Rusland moet de extra heffing op de import van auto’s terugdraaien. Met de taks handelt Rusland in strijd met het Europese antidiscriminatiebeginsel. Dat zegt de Belgische Eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht.

Rusland voerde de heffing in op 1 september 2012, luttele dagen na zijn WTO-toetreding. Op geïmporteerde wagens moet sindsdien een taks tussen 420 en 2.700 euro betaald worden, op voertuigen ouder dan drie jaar kan de heffing oplopen tot 17.200 euro. De heffing geldt niet voor in Rusland geproduceerde voertuigen. Dat is volgens Europa in strijd met het antidiscriminatiebeginsel van de WTO.

De Gucht heeft de WTO verzocht om een panel op te richten om het aanslepende geschil met de Russen te beslechten. De Europese Commissie voerde maandenlang gesprekken met Moskou, maar die hebben volgens de Belgische commissaris niet geleid tot een wederzijds aanvaardbare oplossing.

Europa is de belangrijkste handelspartner van Rusland. Jaarlijks wordt voor 10 miljard euro aan voertuigen uitgevoerd naar Rusland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *