Status werkplaatscontrole: schoner en veiliger

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft inmiddels 567 bedrijven in de autobranche gecontroleerd op de kwaliteit en veiligheid van de werkplaats. In toenemende mate wordt steeds beter aan de Arbo-wetgeving voldaan. Dat schrijft Bovagkrant. De Inspectie SZW controleert nog tot en met eind dit jaar zo’n 230 auto- en truckbedrijven.

Tijdens de controles wordt bekeken of de bedrijven voldoen aan de regelgeving rondom dieselmotorenemissie, veiligheid van de arbeidsplaats, machineveiligheid (bijvoorbeeld hefbruggen), maar ook het omgaan met gevaarlijke stoffen.

SZW deed in 2009 voor het laatst een inspectieronde. De vooruitgang die nu geconstateerd wordt, is volgens John Broere, projectleider bij Inspectie SZW, significant ten opzichte van de vorige keer. Hij zegt tegenover Bovagkrant dat Arbo-wetgeving in de auto- en truckbranche op de kaart staat.

Overtreding

Als er toch overtredingen aangetroffen worden, dan zijn dat voornamelijk lichtere vergrijpen, zoals een incomplete Risico Inventarisatie en Evaluatie of een Plan van Aanpak waarbij een enkel hoofdstuk niet is ingevuld. Een ongekeurde hefbrug is tegenwoordig een zeldzaamheid. Broere ziet ook steeds vaker dat er binnen een organisatie één persoon wordt aangesteld, die verantwoordelijk is voor equipmentkeuring.

De inspectiedienst controleert dit jaar autobedrijven ook op uitbuiting van werknemers, uitkeringsfraude en illegaal werk, voornamelijk autopoetsbedrijven. Lees er hier alles over >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.