Stern keert over 2014 geen dividend uit

Stern Groep heeft over 2014 een winst behaald van 3,6 miljoen euro, de omzet zakte echter naar 898,3 miljoen en het operationeel resultaat daalde van 11,8 miljoen naar 7 miljoen euro. In 2013 deed het bedrijf nog een winstuitkering van 0,21 euro per aandeel, daar is over 2014 geen sprake van.

“Ultimo 2014 is als gevolg van de hogere voorraad nieuwe personenauto’s en bedrijfswagens en de toegenomen leaseportefeuille geen sprake van oversolvabiliteit, zodat geen ruimte bestaat voor het uitkeren van dividend”, verklaart Stern.

Kijkend naar de verschillende bedrijfsonderdelen binnen de groep, zag Stern Dealers de opbrengsten naar 772,5 miljoen euro dalen (was 801 miljoen). De omzet van Stern Financial Services liep terug naar 96,1 miljoen. Daarentegen wist Stern Mobility Services het tij wel met 5,4 miljoen positief te keren naar 28,4 miljoen euro.

Het marktaandeel van nieuwe personenauto’s is voor Stern over heel 2014 op 5,0 procent blijven steken (2013: 5,1 procent). De bedrijfswagentak bereikte 7,7 procent, een plus van een half procent ten opzichte van 2013. Stern: “Het afgelopen jaar was opnieuw een jaar van uitersten. Door de wederom aangescherpte CO2 grenzen en bijtellingspercentages vielen bepaalde merken ineens buiten de boot en waren andere merken gewild.”

Inmiddels staat het aantal opdrachten binnen de leaseportefeuille uit 7.295 contracten. Een groei van 1199 orders in vergelijking met 2013.

2015

“Bemoedigend is dat 2015 met hogere resultaten dan de eerste maanden van 2014 is begonnen”, laat Stern weten. “Overall zal veel afhangen van het verwachte herstel bij Ardea Auto en de nieuwe aanpak bij enkele bedrijven van Stern Mobility Services. De doorgevoerde kostenslag, het ontbreken van significante reorganisatielasten en de betere automarkt vormen de basis voor positieve verwachtingen ten aanzien van het resultaat na belastingen in 2015.”

Volgens de mobiliteitsgroep ontwikkelt de aftersales en de verkoop van gebruikte auto’s zich op dit moment voor bijna alle merken positief. “Deze trend zal naar verwachting in 2015 aanhouden. Stern Financial Services blijft groeien, waardoor het resultaat op het hoge peil van de afgelopen jaren kan blijven. Bij Stern Mobility Services zal veel afhangen van de nieuwe aanpak bij SternPoint en nieuw elan bij SternTec. Bij SternSchade en SternRent zullen de resultaten naar verwachting stabiliseren. Van Mango Mobility wordt een beperkte bijdrage verwacht, omdat in 2015 de bedrijfsvoering moet worden ingepast in die van Stern.”

Stern Groep blijft actief kijken om de structuurkosten terug te brengen. Hiervoor zouden bepaalde activiteiten tot één centrale eenheid kunnen worden teruggebracht. Ook het werkkapitaal en het balanstotaal staan onder aandacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *