Stern waarschuwt klanten, staking afgelast

De cao-staking bij Stern in Amsterdam-zuidoost is vanochtend niet doorgegaan. De werkgever kreeg volgens vakbond FNV Metaal lucht van de vrijdag onder embargo aangekondigde actie en informeerde zijn klanten met de boodschap weg te blijven.

De actievoerders hebben de 24-uursstaking bij de Mercedes-Benz-dealervestiging verzet naar dinsdag. Brenda Heidinga, persvoorlichter FNV Metaal, noemt het afbelrondje “niet zo’n slimme zet. Nu hebben ze twee keer last van de staking. De eerste keer omdat de monteurs maandag niets te doen hadden, de tweede keer omdat ze hoe dan ook aan de beurt komen.”  Behalve bij Stern Amsterdam-zuidoost leggen dinsdag ook de garagemedewerkers van Dijkstra Citroën in Groningen een dag hun werk neer. Eerder was onder meer de Stern-vestiging Nieuwegein (foto) het doelwit.

Derde week

De stakingen voor een nieuwe cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven gaan hun derde week in. FNV Metaal en CNV Vakmensen eisen dat de zaterdag een vrijwillige werkdag blijft, mét een toeslag. Ook gaat de actie om een loonsverhoging. Eerder deze maand gaf Bovag namens de werkgevers te kennen het verplichte werken op zaterdag te willen schrappen.

Prima contact

Overigens is volgens Heidinga het contact met de onderhandelaars namens Bovag “prima”, ook al is tot nu toe een overeenkomst uitgebleven. Ik verwacht daarom niet dat de gesprekken net zo lang gaan duren als bij de Metaal-elektro-cao.” Daar is na een half jaar van gespreksrondes nog steeds geen nieuwe overeenkomst gesloten. De cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijven geldt voor ongeveer 85.000 medewerkers.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †