Steun Tweede Kamer Autobrief 2

De Tweede Kamer heeft haar steun uitgesproken voor de nieuwe belastingplannen van Staatssecretaris Wiebes van Financiën. Wel is er kritiek op het plan van Wiebes om de belastingvoordelen voor de hybride auto in te trekken. Ook de hogere leasebijtelling voor Tesla-rijders valt bij sommigen verkeerd.

De Tesla wordt in de plannen van Wiebes veel duurder omdat in deze hogere prijsklasse een hoger bijtellingstarief gaat gelden. Volgens GroenLinks is het niet handig om een maatregel tegen één autofabrikant uit te vaardigen. Wiebes wijst er echter op dat allerlei autobouwers binnenkort EV’s op de markt zullen brengen.

D66 ziet hoegenaamd niets in de nieuwe plannen. “Een brief waarmee we tot 100.000 minder elektrische auto’s komen dan het plan was, waarbij nieuwe auto’s 10 procent vuiler worden, waarbij nieuwe leaseauto’s 20 procent vuiler worden, en waarbij maatregelen rond zeer vuile dieselauto’s tot jarenlang worden uitgesteld”, aldus kamerlid Steven van Weyenberg.

Wiebes omschreef de hybride-SUV als ‘militaire voertuigen die met gemak 2,5 ton wegen en een paar honderd pk in zich hebben’. De nieuwe belastingplannen moeten aan deze soort een einde maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.