Uberpop verboden in kort geding

Uber mag niet langer de dienst Uberpop aanbieden. Dat is na een kort geding het oordeel van de voorzieningenrechter bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De Inspectie Leefomgeving en Transport krijgt gelijk dat het hier om illegaal taxivervoer gaat.

Uber biedt behalve taxiritten met vakchauffeurs ook de mogelijkheid om een rit met een particulier te boeken, Uberpop genaamd. De advocaat van Uber verdedigde dit door te stellen dat het niet gaat om illegaal taxivervoer (het zogenoemde ‘snorren’), maar dat Uberpop ‘georganiseerd liften’ faciliteert. Landsadvocaat Marije Batting bestrijdt dit: de vergunningloze chauffeurs zijn snorders en Uber is daarom medepleger van illegale activiteiten.

Uber heeft vorige week nog de steden Rotterdam en Den Haag toegevoegd, nadat Uberpop in ons land eerst alleen in Amsterdam werd aangeboden. In andere landen waar een gerechtelijke uitspraak zoals deze viel, ging Uberpop door met de actitiveiten.

Ook Uberpop-chauffeurs aangepakt

Los van deze zaak, lopen er nog diverse strafrechtelijke zaken tegen afzonderlijke Uberpop-chauffeurs. Verschillende chauffeurs zijn inmiddels beboet, maar Uber gaat ertegen in beroep. Als de boetes blijven staan, dan betaalt Uber deze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.