Verbruiksmanipulatie bij Mitsubishi

Mitsubishi is in één dag ruim vijftien procent minder waard geworden. Beleggers vrezen schadeclaims nadat de Japanse autofabrikant toegaf te rooskleurige verbruikscijfers te hebben gerapporteerd. Het betreft auto’s voor de thuismarkt, maar nu dit bekend is geworden zal er een onderzoek gestart worden naar de exportmodellen.

De fabrikant heeft de wettelijk verplichte certificering beïnvloed met als gevolg een lager brandstofverbruik. Hoe de gebruikte procedure afweek van de vereiste is nog niet bekend. Het gebruik van speciale software, zoals bij Volkswagen, is niet toegegeven. Mogelijk gaat het om beïnvloeding via een wat hogere bandenspanning, omdat er specifiek gesproken wordt over rolweerstandswaarden.

De betreffende modellen, de Ek Wagon en Ek Space, zijn ook doorverkocht aan Nissan die ze verkocht als Dayz en Dayz Roox. Mitsubishi verkocht zelf 157.000 exemplaren, Nissan 468.000. Beide fabrikanten hebben de verkoop gestaakt.

Afwijkende cijfers

De fouten in de verbruikscijfers zijn aan het licht gekomen, juist doordat het model is doorverkocht. Bij het ontwikkelen van een opvolger van het model, ontdekte Nissan afwijkende cijfers. Het resulteerde in een intern onderzoek bij Mitsubishi waaruit bleek dat onwettige testmethode ook voor andere, niet nader genoemde modellen gebruikt is.

De fabrikant zegt in onderhandeling te zijn met Nissan over compensatie. Bezitters en gebruikers van genoemde modellen kunnen een ‘oprechte reactie’ van de fabrikant verwachten die niet nader omschrijft wat die gaat inhouden.

ek wagon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.