Verdienmodel autoverzekeraars onhoudbaar

Het traditionele verdienmodel van autoverzekeraars staat onder druk. Veiligere auto’s, een verminderde hang naar autobezit, doorbraken op het gebied van telematicatechnologie en bestuurdersondersteuning grijpen zodanig in op decennia oude verdienmodellen, dat ze op termijn niet langer houdbaar zijn.

“Gedreven door technologische innovaties krijgen verzekeraars te maken met klanten die minder schade rijden én minder auto’s bezitten”, zegt Christoffel van Riet, director Financial services van PwC. “Daarnaast wordt de concurrentie van vergelijkingssites, autofabrikanten en zelfs telecomaanbieders steeds steviger. Autoverzekeraars die niet anticiperen, wacht waarschijnlijk hetzelfde lot als boekwinkels en reisbureaus. Zij verliezen hun relevantie”, aldus Van Riet. Hij concludeert dit op basis van een onderzoek naar het veranderde consumentengedrag in de verzekeringsmarkt.

Personaliseren

Van Riet: “We zien drie hoofdontwikkelingen die het huidige verdienmodel onder druk zetten. Ten eerste minder schades en lagere premies. Sensoren zijn en worden nog ontwikkeld die autobestuurders ondersteunen en daardoor de schadelast mede helpen verlagen. Maar de bewuste consument wil dat uiteindelijk in de te betalen premie terug zien. Het koppelen van auto- en sensordata aan de verzekering, biedt ook kansen. Men kan bijvoorbeeld met een verbeterd klantinzicht prijzen differentiëren en diensten personaliseren.”

De andere twee trends lezen en meer over oplossingen, verdienmodellen en concurrentie? Dat kan hier in Aftersales Magazine nummer acht.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1821 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *