Volkswagen gedwongen uit Suzuki

Het slepende conflict tussen Volkswagen en Suzuki is beslecht door een uitspraak van een internationaal arbitragehof. Dat stelde dat Volkswagen het belang van bijna twintig procent in Suzuki moet terugverkopen aan die Japanse fabrikant.

Het arbitragehof oordeelde niet alleen dat Volkswagen het pakket moet terugverkopen, maar ook de prijs waartegen dat moet gebeuren: 3,4 miljard euro. Deze koers komt overeen met de slotkoers afgelopen vrijdag. Het betekent een forse kostenpost voor Volkswagen, want de aanschafprijs lag in 2010 zo’n beetje de helft lager. Daar staat tegenover dat ook Suzuki een kostenpost tegemoet kan zien in de vorm van te betalen boetes.

Eenzijdige opzegging

Zes jaar geleden begon een samenwerking tussen beide fabrikanten. Suzuki zou profiteren van de technische kennis bij Volkswagen, terwijl Volkswagen baat zou hebben bij de sterke positie van Suzuki op de Indase markt. Tot zover de theorie, want in de praktijk is er nooit een project van de grond gekomen. Voor Suzuki was de maat vol wat resulteerde in eenzijdige opzegging. Vervolgens kocht Suzuki dieselmotoren in bij het concurrerende Fiat, wat bij Volkswagen extra irritatie opwekte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.