Volvo wordt Chineser

De Volvo 40 modellen en het recent geïntroduceerde automerk Lynk & Co, gaan uit dezelfde fabriek in China rollen. Dit kondigde de Chinese autofabrikant Geely aan. Wel zullen beide modellen op verschillende productiebanden worden geproduceerd.

Uit uitlatingen van Volvo ceo Hakan Samuelsson, blijkt dat er deels gebruik gaat worden gemaakt van dezelfde onderdelen. Geely is de moedermaatschappij van Volvo en liet doorschemeren dat de S90 over enige tijd ook in China zal worden gebouwd. De productie van dit luxe model zou zelfs geheel in China gaan plaatsvinden.

Geely zal voor de Lynk en de 40-types van Volvo een geheel nieuwe fabriek gaan bouwen. In het Zuid Chinese Luqiao, bijna 400 kilometer onder Shanghai, moet de nieuwe productiefaciliteit van Geely komen. Daarmee wordt Volvo, ondanks haar Zweedse wortels, nu toch wat Aziatischer. Nu heeft Geely bewezen dat zij de Zweedse kwaliteit en het daarbij behorende Westerse imago van Volvo koestert en waakt voor erosie van de merkwaarde. Bovendien zijn de eigen Geely-producten voor de Chinese thuismarkt kwalitatief ook prima.

Geely heeft voor haar modellen zelfs samen met Volvo een R&D center in Zweden. Volvo heeft haar huidige bestaan overigens aan Geely te danken, want die heeft het merk in wezen gered van de ondergang. Bovendien is China het grootste exportland voor Volvo.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.