VW moet ‘sjoemel-Skoda’ terugnemen

Volkswagen is in eigen land door een rechter veroordeeld een Skoda Yeti diesel terug te nemen waarin sjoemelsoftware was toegepast. De eigenaar moet het volledige aankoopbedrag (26.500 euro) vergoed krijgen. Het oordeel is nog niet definitief: VW kan in hoger beroep gaan.

Naar de mening van de rechtbank in Hildesheim (zuidelijk van Hannover) is de toepassing van software die een testopstelling herkent – en daaraan zijn uitstoot aanpast – een vorm van wederechtelijke manipulatie. De autofabrikant gaat hiermee in tegen Europese eisen op het gebied van typegoedkeuring voor motorvoertuigen.

Tegen die overweging bracht Volkswagen in dat formeel alleen de emissie onder laboratoriumomstandigheden relevant is. De rechter wees die zienswijze echter af: “Het ligt voor de hand dat meting van schadelijke stoffen in een testopstelling alleen correct is wanneer het te testen voertuig in de praktijk exact gelijk presteert.” Wat de rechter betreft heeft VW gezondigd tegen ethische normen en is de toepassing van sjoemelsoftware “net zo verwerpelijk als het aanlengen van wijn met glykol (jaren tachtig, red.) of (meer recent) paardenvlees in lasagne.”

Bovendien heeft de klant niet datgene gekregen waarop hij recht had, namelijk een product zonder problemen dat technisch voldoet aan de wettelijke normen. Om die reden heeft de klant recht op de volledige aankoopprijs en hoeft met afschrijving geen rekening te worden gehouden. Volgens de juridische vertegenwoordiger van de koper is het voor het eerst dat Volkswagen in een civiele procedure aansprakelijk wordt gesteld.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *