VW paait klant VS met zes jaar garantie

In een poging het klantvertrouwen te herwinnen, biedt Volkswagen kopers in de VS gratis 115 duizend kilometer of zes jaar garantie. Het gaat om de modellen Tiguan en de zevenzits-SUV Atlas (die in ons land niet in het leveringsprogramma zit).

De fabrikant heeft in de Verenigde Staten wat goed te maken na het dieselschandaal. Onder druk van  strenge juridische regelgeving konden eigenaren omgerekend al ruim 4600 euro schadevergoeding tegemoet zien. Nu komt daar de opgerekte garantie bij. De regeling staat nogal in contrast met de situatie in Europa. Hier krijgen klanten twee jaar fabrieksgarantie. Die termijn kunnen ze oprekken tot vijf jaar, tegen betaling van 1725 euro. Wel geldt in dat geval een limiet van 150 duizend kilometer.

Compensatie

De gratis verlengde garantie in de VS voedt de kritiek van consumentenorganisaties en de Europese Commissie dat Volkswagen met twee maten meet. In Europa biedt de fabrikant tot nog toe geen financiële compensatie aan eigenaren van een gemanipuleerde diesel.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †