Winstwaarschuwing Schaeffler schokt aandelenmarkt

De Duitse onderdelenleverancier Schaeffler heeft voor grote beroering gezorgd op zowel de aandelenmarkt als binnen de automotive industrie door een winstwaarschuwing voor 2017 af te geven.

Het gevolg van de winstwaarschuwing was dat het aandeel Schaeffler de dag erna 11,8 procent in waarde daalde tot 12,60 euro. Schaeffler is in Duitsland een belangrijke speler en onder meer grootaandeelhouder van Continental. In Nederland heeft Schaeffler een bescheiden naam en levert het onder meer onderdelen voor de koppelingen van LuK.

Tweede kwartaal

Schaeffler waarschuwde op 26 juni dat de winst voor het jaar 2017 op 11 procent zou uitkomen in plaats van de 12 procent waar eerder vanuit was gegaan. Schaeffler baseert zich daarbij op “substantieel lagere winsten” in het tweede kwartaal van 2017 vergeleken bij vorig jaar. Het bedrag dat vrijgemaakt kan worden voor nieuwe investeringen werd eveneens verlaagd: van 600 tot 500 miljoen euro.

Verklaring

Schaeffler geeft drie redenen waarom de winst in 2017 naar verwachting lager zal uitvallen dan aanvankelijk was voorzien. Allereerst noemt Schaeffler de toegenomen prijsdruk vanuit de autofabrikanten en de eveneens gestegen kosten voor nieuwe productlanceringen. Ten tweede zijn er hogere onderzoeks- en ontwikkelingskosten voor aanvullende projecten op het gebied van elektrische mobiliteit. Ten derde zijn er in de aftermarket tijdelijke tekorten ontstaan.

Vraagtekens

In de media stellen verschillende analisten hun vraagtekens bij de opgegeven redenen. Als een veel aannemelijker verklaring wordt genoemd de overgang naar elektrische mobiliteit, waar Schaeffler nu eenmaal veel minder onderdelen voor produceert. Vier vijfde van zijn omzet haalt Schaeffler immers uit de productie van onderdelen voor motoren en transmissies, die in elektrische voertuigen nu eenmaal veel eenvoudiger in elkaar steken.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters