Winterband minder gewild bij leaserijder

Winterbanden worden steeds minder afgenomen. In enkele jaren is het gebruik van winterbanden met vier procent gedaald. Dat blijkt uit een analyse van leasemaatschappij Alphabet onder meer dan 60.000 leaseauto’s. Het onderzoek laat verder zien dat Volvo-rijders het meest kiezen voor zekerheid en wel winterbanden onder hun auto monteren.

De cijfers onder leaserijders zijn opvallen omdat het landelijk beeld er anders uitziet. De halfjaarlijkse bandenmonitor die serviceketen Kwikfit organiseert gaat uit van een steekproef op het gehele wagenpark, dus inclusief nietleasende particuleren en dan stijgt het marktaandeel van zowel winterbanden als van vierseizoenenbanden.

Uit het Alphabet-onderzoek blijkt dat zowel bij personenauto’s als bedrijfswagens juist een dalende trend waar te nemen is in het gebruik van winterbanden. In 2012 was het percentage personenauto’s dat gebruik maakte van winterbanden nog 91 procent en in 2014 was dit percentage gedaald tot 87 procent. Bij bedrijfswagens schommelt het percentage rond de 44 procent. De vierseizoenenband is echter sterk in opkomst.

Simon Corsèl, communicatiemanager bij Alphabet: “In 2015 zien we dat deze trend voortgezet wordt. Tot nu toe maakt 87 procent van de leaserijders gebruikt van winterbanden. Bij personenauto’s is de daling voornamelijk te danken aan de zachtere winters. Bedrijfswagens rijden voornamelijk in Nederland, waar geen winterbandenplicht geldt in tegenstelling tot de wintersportlanden.”

Vrijwel alle lease-Volvo’s

Uit het onderzoek blijkt verder dat Volvo-rijders blijven vasthouden aan het gebruik van winterbanden. Maar liefst 97 procent van de Volvo-rijders kiest hiervoor, gevolgd door Mercedes-Benz-rijders met een percentage van 96 procent. Berijders van een Mini kiezen in minder dan de helft van de gevallen voor winterbanden. Ook Fiat-rijders nemen een ‘gokje’. Slechts 53 procent van hen heeft dit jaar winterbanden in het contract opgenomen.

Simon Corsél: “Voor optimale veiligheid en grip adviseren wij nog steeds winterbanden voor de periode oktober tot en met maart en vanaf april tot en met september de zomerband. We snappen echter ook dat een steeds grotere groep de voorkeur geeft aan de vier-seizoenenband.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.