Zuinige auto populair door belastingvoordeel

Het aantal nieuw geregistreerde zuinige personenauto’s met belastingvoordeel stijgt snel. Vorig jaar werden er 206.000 verkocht. Dat is ruim 3,5 keer zoveel als in 2009, heeft het CBS gisteren bekendgemaakt.

De auto’s zijn vanwege hun lage uitstoot aan broeikasgas vrijgesteld van de aanschafbelasting BPM en motorrijtuigenbelasting. Sinds de invoering van die regeling is de populairiteit flink toegenomen. In 2009 was 15 procent van de nieuw verkochte auto’s ‘belastingvrij’, in 2011 was dat aandeel opgelopen tot 37 procent.

De belastingvrije wagens zorgen voor een flinke opleving van de autoverkopen. Er werden in 2011 in totaal 15 procent meer personenauto’s verkocht dan in 2010, maar als de zuinige wagens buiten beschouwing blijven, resteert een verkoopdaling van 4 procent. De overheid probeert met het beleid de aanschaf van milieuvriendelijke auto’s te stimuleren. Mede door de maatregel kwam er echter 1,3 miljard euro minder aan BPM binnen dan in 2008. Vanaf 1 juli dit jaar worden daarom jaarlijks de criteria voor de BPM-vrijstelling aangescherpt. De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor zuinige auto’s wordt met ingang van 1 januari 2014 geschrapt.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1778 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.