In 2030 tot 9 procent autonoom

In 2030 zal in de VS 7 tot 9 procent van het aantal verreden kilometers al door zelfrijdende auto’s kunnen worden afgelegd. Dat voorspelt onderzoeksbureau McKinsey in een onlangs verschenen rapport.

Komt de zelfrijdende auto er wel of niet? Als je alle techbedrijven en stadsontwikkelaars mag geloven wel. Velen in de automobielindustrie zijn van mening van niet, althans voorlopig niet.

Infrastructuur

Cruciaal voor het succes of falen van de zelfrijdende auto is de kwaliteit van de infrastructuur. Daar spelen overheden de leidende rol. Er zal naast regelgeving voor de fysieke weg ook een technologische infrastructuur moeten zijn, zodat auto’s met elkaar en met hun omgeving kunnen communiceren. McKinsey geeft in zijn recent gepubliceerde rapport ‘A new look at autonomous-vehicle  infrastructure’, welke stappen met name overheden – samen met technologiepartners en de autosector – zouden moeten doen om de komst van autonoom rijdende auto’s te stimuleren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het dynamisch beprijzen van parkeerplaatsen, het creëren van ruimtes waar autonome auto’s hun passagiers kunnen afzetten of ophalen, en het aanleggen van mobiliteitshubs van waaruit van vervoermiddel gewisseld kan worden.

Rijveilige omgeving

Het rapport is met name gericht op de VS, maar de aanbevelingen gelden eigenlijk voor iedereen die in wil zetten op een maximaal rijveilige omgeving voor alle weggebruikers in relatie tot autonoom rijdende voertuigen. In eerste instantie zullen dat vooral zogenaamde robottaxi’s zijn. De verwachting dat 7 tot 9 procent van het totale aantal verreden kilometers in 2030 al autonoom kan worden afgelegd komt volgens het rapport alleen uit wanneer er door alle betrokken stakeholders voldoende wordt geïnvesteerd.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen