ADAS en de hoogte van de verzekeringspremie

De BMW Group werkt samen met herverzekeraar Swiss Re aan een systeem dat verzekeraars voertuigspecifiek kan helpen met het berekenen van de verzekeringspremie. Dit systeem neemt de aanwezigheid van rijhulpsystemen mee in die berekening.

BMW maakt de samenwerking bekend op een moment dat auto’s steeds vaker uitgerust worden met dergelijke systemen. Ze worden echter vaak niet meegenomen in de factoren die de hoogte van de verzekeringspremie bepalen. Leeftijd van de bestuurder en met name het gewicht van een voertuig zijn daarvoor nu nog het meest bepalend.

Klant

BMW stelt dat het ook bij de ontwikkeling van dit systeem als altijd de focus heeft op de klant. Thomas Wittig, hoofd van BMW Financial Services: “Onze klanten zullen hiervan op twee manieren profiteren. Intelligente rijhulpsystemen vergroten de veiligheid en het comfort. Ten tweede kunnen ze bijdragen aan een verlaging van de verzekeringspremie.”

Moeilijk

In hoeverre de aanwezigheid van rijhulpsystemen van invloed is op de ernst van een schade en de schadefrequentie is momenteel onderwerp van felle discussie. Namens Swiss Re zegt Moses Ojeisekhoba dan ook dat het voor verzekeraars moeilijk is te bepalen hoe veiligheidsvoorzieningen in de premieberekeningen moeten worden meegenomen. “Door onze sterke punten te combineren hebben we gezamenlijk de ADAS Risico Score ontwikkeld. Die helpt ons in het inschatten van de risico’s van toenemend autonoom rijdende auto’s.”

Slimmer

Jasper Verweij van DAT Nederland stelde al eerder vast dat Nederlandse verzekeraars slimmer moeten omgaan met de mogelijke variaties van uitrustingen per verzekerd object (zie Aftersales Magazine 2018, nummer 7). Hij constateert dat voertuigspecifieke uitrusting amper een rol speelt bij een te verzekeren object bij Nederlandse verzekeraars. Veelal zijn deze geavanceerdere veiligheidsopties als optie bovenop de uitvoering te bestellen. Dit zorgt voor een hogere nieuwprijs en dit gegeven is in Nederland leidend voor premieberekeningen.

Generiek

Het uitdrukken van het niveau van veiligheidsvoorzieningen in de vorm van een ADAS Risico Score is volgens Verweij een goede stap in de goede richting. “Maar deze dient dan wel generiek over meerdere merken heen toepasbaar gemaakt te worden. Afgezien van merkpolissen is de mix van merken en modellen bij de meeste verzekeraars namelijk uiterst divers. Bij zo’n ADAS Risico Score zal ook de repareerbaarheid (en de betaalbaarheid) van dergelijke systemen meegewogen moeten worden.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters