BMW en Daimler met Here HD Live Map

BMW Group en Daimler gaan HD Live Map van Here inzetten voor toekomstige modellen die tot een hoge mate van automatisch rijden in staat zijn.

Volgens de overeenkomst met BMW wordt HD Live Map vanaf komend decennium geïntegreerd. Het is de eerste commerciële overeenkomst van Here met autoproducenten om deze technologie beschikbaar te maken voor productiemodellen.

Sensoren

De deal volgt op jarenlange gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkeltrajecten. Zo heeft BMW Group ongeveer tien miljoen verbonden voertuigen op de weg. Uitgerust met de juiste sensoren verzamelen ze sinds 2015 realtime mobiliteitsinformatie. Snelheidsbeperkingen bijvoorbeeld worden na detectie via internet toegevoegd aan de boordnavigatie. Bij Daimler gebruiken de huidige E- en S-klasse-modellen voor hun navigatie al kaarten van Here. Nieuwe modelgeneraties worden ook uitgerust met de HD-technologie.

Nauwkeuriger

HD Live Map is volgens de makers aanmerkelijk nauwkeuriger dan andere kaarten in navigatiesystemen. Ook zou de informatie sneller worden ververst, via data van partners uit de automobielbranche. Eind 2018 zal HD Live Map één miljoen kilometer aan straten in Noord-Amerika en Europa bevatten, tot tientallen centimeters nauwkeurig. Het gaat onder meer om rijstroken, markeringen, snelheidslimieten en vluchtstroken. Bovendien herbergt HD Live Map een ‘laag’ verkeersborden en andere voorwerpen langs de weg die nauwkeurige plaatsbepaling van voertuigen mogelijk maken.

Nationaal Telematica Congres

Bas van der Zijden is namens BMW Group Nederland direct betrokken bij huidige en toekomstige ontwikkelingen op dit vlak. Op het komende 2e Nationaal Telematica Congres zal hij een schets geven van hetgeen er wat BMW betreft te verwachten valt. Ook andere sprekers belichten op 19 april trends op het gebied van connectiviteit. Kijk hier voor het programma en aanmelden. 

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †