Centraal Beheer verzekert zelfrijdende auto

Centraal Beheer gaat de zelfrijdende elektrische deelauto Amber One verzekeren. Moederbedrijf Achmea heeft daarover een overeenkomst gesloten met de Eindhovense mobiliteitsdienstverlener Amber.

De deal loopt vooruit op een brede doorbraak van zelfrijdende auto’s, nog wat verder in de toekomst. Achmea verwacht dat er steeds minder behoefte zal zijn aan de traditionele autoverzekering. Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur: “De huidige data op basis waarvan we de premies berekenen zijn straks deels niet meer relevant. In de toekomst werken we niet meer met statistische data (schadehistorie), maar met realtime data.” Met 2.3 miljoen autoverzekeringen in portefeuille is Achmea de grootste autoverzekeraar van Nederland.

Levensduur

Amber gaat vanaf 20121 een zelfrijdende (deel)auto produceren (de Amber One). Dit volledig elektrische model zou een dubbele levensduur hebben ten opzichte van een traditionele auto. Onderdelen zijn makkelijk vervangbaar en het voertuig is ontworpen met de filosofie van autodelen als uitgangspunt. De Amber One werd vorig jaar september in Eindhoven gepresenteerd, weegt 650 kilo en zou een bereik van vierhonderd  kilometer hebben. Daarnaast claimen de makers een levensduur van anderhalf miljoen kilometer. Software voorspelt aan de hand van realtime data op welke tijdstippen en locaties de vraag naar deelauto’s groot is.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †