Datahonger van autofabrikanten

De enorme stroom data uit moderne auto’s is landelijk voorpaginanieuws geworden. Het FD opent op 2 april de krant met de verontrustende kop ‘Datahonger van ‘slimme’ auto is veel groter dan eigenaar denkt’.

De krant beroept zich voor die bewering op twee onderzoeken. Allereerst is er een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam waaruit zou blijken dat bijna 80 procent van de mensen met een connected car vindt dat de dealer hen slecht heeft geïnformeerd over de data die de auto verzamelt.

Datahebzucht

Het FD citeert onderzoeker en hoogleraar IT-recht Tom van Engers aan de UvA: “De auto is het zoveelste geval van datahebzucht bij de industrie. Soms lijkt het alsof ze maar zoveel mogelijk verzamelen, in de hoop dat ze er ooit wat mee kunnen doen.”

ANWB

Het onderzoek van de UvA baseert zich op een steekproef bij klanten van Amsterdamse autodealers. Ook ANWB hield een enquête onder leden. Daaruit blijkt dat slechts 12 procent vindt door de dealer goed geïnformeerd te zijn over de dataverzameling.

Wat

De krant keek bij enkele autofabrikanten naar het beleid rond dataverzameling. Tesla stelt duidelijk dat het vrijwel alles wat meetbaar is in de auto doorstuurt naar de fabrikant. Volvo daarentegen is er heel onduidelijk over, want de opsomming van wat er wordt verzamelt eindigt met “enzovoort”. Daar kan dus alles onder vallen.

Wie

Data verzamelen is één ding, met wie die vervolgens gedeeld worden is een tweede. Dan blijkt bijvoorbeeld dat BMW persoonsgegevens deelt met BMW Financial Services, dat autoverzekeringen aanbiedt. Het Verbond van Verzekeraars is een groot voorstander van dataverzameling uit de auto. Van Engers staat daar anders in. Hij wil dat in het koopcontract duidelijk moet staan welke data worden verzameld en met welk doel.

Onderzoek

Nog deze maand publiceert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek naar het verzamelen van data door autofabrikanten. De overheid wil daarmee een antwoord krijgen op de vraag of fabrikanten niet te veel macht hebben over dealers en leveranciers van diensten. Het was precies deze zorg die gedeeld werd tijdens het onlangs gehouden Clepa-congres. De onafhankelijke aftermarket ziet zich immers nog veel te vaak afgesneden van de data uit de connected car.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3060 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters