Denso ontwikkelt grootste head-up display

Toeleverancier Denso claimt ’s werelds grootste head-up display te hebben ontwikkeld: bijna 24 inch. Op basis van vloeibare kristallen projecteert het systeem rij-informatie op de voorruit, aan de bestuurderszijde.

De eerste toepassing is in het 2018-model van de Lexus LS. De gegevens over het voertuig en zijn omgeving worden op een virtueel scherm afgebeeld, op zo’n drie meter van de bestuurder. Daardoor hoeft deze niet steeds zijn focus aan te passen. Getoond wordt niet alleen basisinformatie (maximumsnelheid, voertuigsnelheid) maar ook de locatie van voetgangers. Dat laatste dankzij sensoren aan de buitenzijde van het voertuig. Een op de ruit geprojecteerde pijl helpt om bij afslagen en kruispunten de juiste rijbaan te volgen.

Kleurgebruik

Het ontwerp laat de plek op het display mede afhangen van het belang van de informatie. Ook zorgde Denso dat kleurgebruik en andere visuele effecten de bestuurder niet afleiden. Bij daglicht past het systeem de zichtbaarheid aan. De Japanse toeleverancier produceert al sinds 1991 head-up displays.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †