‘Eigen auto onnodig in autonoom tijdperk’

In het tijdperk van volledig autonoom rijden zal een eigen auto overbodig zijn, verwacht een op de vijf Duitsers. Nieuwe dienstverleners – zelfrijdende bussen, robottaxi’s – zullen tegen die tijd voorzien in de mobiliteitsbehoefte.

Dat leert een representatieve peiling van YouGov, in samenwerking met het Center of Automotive Management. Ofschoon autonome vervoersconcepten nog niet beschikbaar zijn, laat 47 procent van de tweeduizend ondervraagde Duitsers weten ervoor open te staan. Meer comfort, minder files en minder energieverbruik zijn enkele van de genoemde voordelen.

Mobiliteit

CAM-directeur Stefan Bratzel concludeert uit de respons dat de vraag naar voertuigen in eigendom de komende decennia sterk zal gaan afnemen. Door zelf met mobiliteitsdiensten te komen, kunnen autofabrikanten hun dalende afzet (deels) compenseren. Ze doen er volgens Bratzel daarom goed aan om autonoom rijden te zien als een kans, en hun activiteiten breder te maken dan alleen de verkoop van voertuigen.

Systeemuitval

Helemaal gerust op de goede afloop bij het uit handen geven van het stuur zijn de Duitsers overigens niet. Een op de drie kan zich er wel iets bij voorstellen, op voorwaarde dat ze zelf kunnen ingrijpen. Angst is er vooral voor systeemuitval en technische manco’s, gevolgd door juridische onduidelijkheid bij ongelukken (51 procent) of hackers (48 procent). Het vertrouwen dat autofabrikanten in staat zullen zijn deze hordes te nemen, is er bij de Duitsers vooral bij Mercedes-Benz (46 procent), BMW (41 procent) en Audi (34 procent).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †