FD: Onrust bij EVBox

Het rommelt bij de laadpalenleverancier EVBox, een startup uit Amsterdam, sinds 2017 eigendom van het Franse energieconcern Engie.

Dat schrijft het FD. De zakenkrant ging op onderzoek uit nadat eind vorig jaar een beursgang van EVBox werd afgeblazen. Het FD constateert dat EVBox grote aanpassingen in zijn boekhouding heeft moeten doorvoeren en dat in de afgelopen maanden veel bestuursleden zijn vervangen door medewerkers van moederbedrijf Engie.

Fouten

FD dook in het voorlopige jaarverslag van de holding EV Charged en concludeert dat er fouten zijn ontdekt in de jaarrekening over 2019, waardoor de behaalde marge aanzienlijk hoger werd voorgesteld dan deze in werkelijkheid was. Deze hogere waarde moest een forse beurswaarde waarmaken, aldus het FD. Accountant EY ging uiteindelijk akkoord met een gecorrigeerde jaarrekening over 2019. Een jaarrekening over 2020 is volgens het FD nog niet afgetekend door EY.

Het FD deed navraag bij EVBox naar de reden van de afgeblazen beursgang. Volgens een woordvoerder was “een tekort aan onderdelen” een van de redenen voor het schrappen van de beursplannen.

Schorsing

In gegevens van de Kamer van Koophandel ontdekte het FD dat er de afgelopen acht maanden veel bestuurswisselingen zijn geweest bij EVBox. Zo vertrok financieel bestuurder Rob Blasman al in april 2021, in de aanloop naar de beursgang, na nog geen twee jaar bij EVBox te hebben gewerkt. Een andere bestuurder, Peter van Praet, werd in september geschorst. Over de reden hiervan wilde EVBox niets zeggen tegenover het FD. De krant constateerde verder dat nagenoeg de hele raad van commissarissen werd vernieuwd. Het FD schrijft dat deze vervanging volgens een woordvoerder past in de voor Nederland gebruikelijke roulatie van toezichthouders.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3970 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *