Hoe manage ik een vloot autonome deelauto’s?

In een whitepaper formuleert Car2go vijf voorwaarden waaraan voldaan moet worden om op een succesvolle manier een autonoom rijdende vloot deelauto’s te kunnen managen.

Het concept van autodelen is in ontwikkeling en staat daarin niet op zich. Het moet gezien worden in relatie tot de ontwikkeling van elektrische auto’s, connectiviteit en zeker ook autonoom rijden. Het is daarom dat het autodeelconcept Car2go de vijf voorwaarden heeft geformuleerd.

Web Summit

“Het gebruik van autonoom rijdende voertuigen is de volgende enorme stap in de ontwikkeling van autodelen”, aldus Olivier Reppert, ceo van de Car2go Group. In het whitepaper voor de technologieconferentie Web Summit, die van 6 tot 9 november plaatsvindt in Lissabon, onderscheidt Car2go de volgende vijf cruciale voorwaarden:
  1. Professioneel fleet management. Wie optimaal een vloot wil kunnen beheren zal zowel kennis moeten hebben van de software (de algoritmes, big data) als van de hardware (de auto’s).
  2. Voorspellen van de vraag. De vraag wanneer en waar een klant een auto nodig heeft, dient zelfs al beantwoord te zijn voordat de klant actief op zoek gaat naar een voertuig.
  3. Vlootintelligentie. Zodra bekend is waar een klant een auto nodig heeft, moet de beslissing genomen worden welke auto daarvoor ingezet moet worden en welke route die moet nemen. Geen eenvoudige opgave, omdat er verschillende redenen kunnen zijn waarom de dichtstbijzijnde auto niet degene is die naar de klant zou moeten.
  4. Intelligent opladen. Dit vereist een optimale laadinfrastructuur. Voorkomen moet worden dat een auto aan het einde van een huurtijd leeg is en ver verwijderd van een laadpunt.
  5. De beste klantervaring. Daarvoor is een snelle beschikbaarheid van een voertuig essentieel, in combinatie met de voorgaande vier punten. Maar er zijn nog geen klantervaringen met autonoom rijdende deelauto’s. Daarom moet een autodeeldienst al vooraf inzicht hebben in wensen en eisen van toekomstige klanten.
Download hier het whitepaper van Car2go.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3836 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters