Online vervoer regelen populairder

Acht procent van de Nederlanders maakte vorig jaar gebruik van apps en websites om vervoer te regelen. Dat is drie procent meer dan in 2017, meldt het FD op basis van cijfers van Eurostat.

Het Nederlandse percentage is exact gelijk aan het gemiddelde voor de gehele EU. In Europees verband is Estland koploper (23 procent) als het gaat om vervoer regelen zonder zelf een auto te bezitten. Cyprus vormt het andere uiterste, met 0 procent. Buurlanden Duitsland en België noteren in het overzicht 3, respectievelijk 6 procent. Platforms die worden gebruikt voor de mobiliteitsinvulling zijn onder meer Snappcar, Greenwheels en Uber. Daarbij is het de vraag of Uber daadwerkelijk deel uitmaakt van de deeleconomie, aangezien een taxivergunning nodig is om te gaan rijden voor Uber.

Overnachting

Nederlanders blijken ook in bredere zin steeds meer gebruik te maken van de deeleconomie. Zo boekte vorig jaar 22 procent via websites of per app een overnachting bij een particulier. Dat is meer dan in 2017 en volgens de data van Eurostat boven het Europees gemiddelde (19 procent). Verder kent de deeleconomie een scherpe scheidslijn tussen actieve platformgebruikers – jonge hoger opgeleiden – en een passieve groep (65-plussers en niet-werkende Nederlanders).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †