Pon lanceert telematica-start-up

Pon is onder de naam Mind een telematicabedrijf gestart. Directeur Tjeerd Tuitel benadrukt woensdag tijdens het eerste Nationaal Telematicacongres dat het hier geen dongel betreft. In de afgelopen maanden zijn ruim achtduizend auto’s voorzien van een Mind-smartbox, doel is dit jaar nog de tienduizendgrens te bereiken.

Mind werkt nauw samen met Tomtom Telematics dat de smartbox gecertificeerd en wel op de canbus aansluit. Voor de door Pon gevoerde merken geldt dat er wordt samengewerkt met de fabrikant. Daarnaast kunnen ook de vreemde merken worden voorzien van de smartbox. De zichtbare data is dan relatief beperkt tot kilometerstanden en rijgedrag (tenzij er medewerking is van de fabrikant). Nadat de berijder zich inschrijft is de data voor iedereen in het ecosysteem van de branche zichtbaar, dus van berijder tot dealer en/of leasemaatschappij/fleetowner. “Uit onze ervaring blijkt dat berijders het niet erg vinden dat data gedeeld wordt, zolang de dealer maar hetzelfde ziet als de berijder zelf kan zien.”

Toestemming

Bovendien kan toestemming gegeven worden om data te delen. “Zo hebben we een partnership met ANWB, waarbij de locatie en de storingsdata naar de pechhulpdienst gestuurd kan worden als de berijder daartoe de toestemming geeft.” Het voorkomen van pech is een van de meest aansprekende diensten voor berijders. “Door de startcapaciteit van de accu te meten en die te koppelen aan de actuele weersverwachting kun je een startprobleem voor zijn. We hebben klanten die dat betrof proactief gebeld en de situatie uitgelegd. Dat wordt gewaardeerd.”

Geen data-overdracht

De data gaat overigens alleen de canbus uit, er vindt geen data-overdracht naar de auto toe plaats, belooft Tuitel. “Dat is het terrein van de autofabrikanten, daar begeven we ons niet op. Dit heeft ook te maken met het beperken van de hackmogelijkheden.”