Nu de verkoopcijfers van elektrische auto’s teruglopen en ook de subsidie voor de aanschaf van een EV komt te vervallen, rijst de vraag: gaat de EV-transitie wel doorzetten? “Zonder twijfel”, zegt Balraz Singh, EV-specialist bij TomTom. “De EV-transitie is niet meer te stoppen.” 

Singh verwacht zelfs dat 2025 het jaar wordt waarin de elektrische auto écht een alternatief wordt voor de brandstofauto. Balraz noemt vier redenen waarom de EV-transitie ondanks alle uitdagingen onverminderd zal doorzetten. De eerste reden is dat de EV-rijder steeds meer te kiezen heeft. Steeds meer westerse autofabrikanten brengen een betaalbaar model op de markt om te kunnen concurreren met de goedkopere Aziatische modellen. Dit maakt elektrisch rijden voor een grotere groep automobilisten toegankelijk.

Ook de markt voor laadstations wordt volwassen. Doordat vanaf 2030 op Europese snelwegen per 60 kilometer een snellaadstation moet staan, wordt er in sneltreinvaart gebouwd aan een goede laadinfrastructuur. Dit leidt tot nieuwe aanbieders die internationaal hun netwerk gaan uitbreiden.

Ten derde verdwijnen de gebruikelijke angsten met betrekking tot elektrisch rijden. De actieradius van de meeste elektrische modellen is inmiddels toereikend voor woon-werkverkeer en voor vakanties, het internationaal laadnetwerk is veel sterker en data geven inzicht in de veiligheid, werking en faciliteiten van laadstations.

Tot slot wordt de auto steeds digitaler en de elektrische auto biedt dan veel meer mogelijkheden. Op basis van data kan een EV een hele route uitstippelen, waarbij rekening wordt gehouden met de veiligheid van laadlocaties, de faciliteiten die aanwezig zijn en de beschikbare aanbieders op locatie. Ook het feit dat het mogelijk is om thuis te laden is een gemak waar consumenten vandaag de dag behoefte aan hebben.

Deel dit artikel op

Eén reactie

  1. Wel apart dat als hij deze uitspraak doet TomTom compleet de boot mist met navigatie hulp naar laadpalen. Enige dat ze nu hebben is een database van palen maar zonder laadcapaciteit, kosten etc..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties