Tomtom verkoopt Telematics aan Bridgestone

Tomtom verkoopt zijn Telematics-afdeling aan Bridgestone Europe voor 910 miljoen euro. Dat maakte het technologiebedrijf dinsdag voorbeurs bekend in een persbericht.

Volgens Tomtom is met de verkoop een verdere groei van de Telematics-activiteiten gegarandeerd en kan Tomtom zelf zich richten op kaarten maken. Telematics is vooral actief op het gebied van fleetmanagement en voertuigvolgsystemen.

Aandelen

De verkoop zal, bij goedkeuring door de mededingingsautoriteiten, naar verwachting aan het eind van het tweede kwartaal van 2019 zijn beslag krijgen. Bij de verkoop zal 750 miljoen euro worden uitgekeerd aan de huidige aandeelhouders van Tomtom. Die hoeven over het bedrag geen dividendbelasting te betalen. Het aandeel Tomtom daalde bij opening van de AEX meer dan 6 procent, steeg toen tot boven de slotkoers van maandag, om daarna weer terug te zakken naar -4 procent.

Gemengde reacties

Het FD noteert na de verkoop gemengde reacties onder analisten. Volgens die van NIBC is de 910 miljoen euro iets lager dan waar de zakenbank op rekende. ING laat weten dat de verkoopprijs in lijn is met de verwachtingen. ING is vooral benieuwd hoe Tomtom zich verder zal ontwikkelen. Het moet immers concurreren met grotere partijen als Google en Here Technologies. Er waren enige tijd speculaties dat Here in de race zou zijn om (delen van) Tomtom over te nemen, maar ceo Edzard Overbeek ontkende dat onlangs in een interview met persbureau Bloomberg. “We zijn blij met wie we zijn”, aldus Overbeek. Here heeft enkele grote autofabrikanten als belangrijke aandeelhouders, waaronder Audi, BMW en Daimler.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters