Virtuele test gedragingen autonome auto’s

In een poging het testen van autonoom rijdende voertuigen van de openbare weg af te halen heeft de Britse softwarebouwer rFpro een digitale testomgeving ontwikkeld. Deze Ground Truth gedoopte virtuele wereld biedt een volgens de fabrikant voorheen niet mogelijke digitale testomgeving.

De software toetst het autonome gedrag van het voertuig in een levensechte maar virtuele omgeving, inclusief de specifieke problemen die dat voor de voertuigsystemen oplevert. Wat ontbreekt is het hinderen van of het gevaar voor overige verkeersdeelnemers, wat doorgaans bij testen op de openbare weg wel het geval is. Volgens de leverancier kunnen wetgevende machten niet alleen het kunnen van de voertuigen zo beoordelen maar bovendien op basis ervan (mede) hun typegoedkeuring verstrekken.

Reflecties

De virtuele omgeving omvat allerhande valkuilen voor de sensoren van autonome auto’s, of het nu gaat om modellen met 8 stereo-techniek, met 4K-camera’s of radar/lidar. De simulatie moet daartoe reële materialen, texturen en eigenschappen bevatten. Lichtomstandigheden, reflecties in een plas of winkelruit, het is allemaal aanwezig. Ook de wegcondities variëren zodat getoetst kan worden of autonome auto’s om kuilen en gaten navigeren. Een mens zou dit immers, al was het maar uit comfortoverwegingen, ook doen. Inzittenden van een autonoom voertuig verwachten niet anders.

Doelgroep

De virtuele omgeving is bedoeld voor zowel autofabrikanten en hun toeleveranciers, maar ook wetgeving en toezichthouders. Euro NCAP gebruikt bijvoorbeeld vergelijkbare software.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *