Leaserijders zien af van EV

Door het gewijzigde kabinetsbeleid zien veel leaserijders af van een elektrische auto en bestellen zij toch liever een auto met verbrandingsmotor.

Leaserijders voelen zich dubbel gepakt door de draai die het kabinet heeft gemaakt door de bijtelling voor elektrische auto’s volgend jaar al te verhogen van 4 naar 8 procent. Bovendien gaat de grens voor lage bijtelling in 2020 van 50.000 naar 45.000 euro en in 2021 verder omlaag naar 40.000 euro.

Bekocht

Dat schrijft het FD na een rondvraag bij afnemers van leaseauto’s, dealers en leasemaatschappijen. De krant citeert daarbij Henk Winckens, adviseur mobiliteit en e-mobiliteit bij Enexis (goed voor 2700 leaseauto’s, waarvan de helft personenauto): “Tientallen mensen willen met spoed afzien van hun bestelling, omdat ze zich bekocht voelen door het kabinet. De leaserijder schrikt terug van deze plotselinge beleidswijziging, want netto houdt hij opeens duizend euro minder over.” Bij branchegenoot Alliander vangt het FD eenzelfde signaal op. “Wij zijn ons ervan bewust dat de veranderende fiscale regels de medewerker raken in de portemonnee. Daar kunnen wij als werkgever echter geen rekening mee houden. De medewerker heeft een vrije keuze”, aldus een woordvoerder.

Wachten

Wanneer een elektrisch leaseauto nog dit jaar geleverd kan worden, geldt nog wel het gunstige bijtellingsregime van 4 procent over de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs. Mike Belinfante van Hyundai weet echter dat dat niet altijd lukt. “Voor de Hyundai Kona hebben we 7500 orders, waarvan er al 3500 zijn geleverd. We kunnen er dit jaar nog 2000 naar Nederland halen. Dat betekent dat 2000 mensen moeten wachten tot volgend jaar.”

Maand

Tesla spint garen bij deze situatie. De Amerikaanse autobouwer zegt namelijk een Model 3 binnen een maand te kunnen leveren. Het is een reden waarom leasemaatschappijen nu veel vragen krijgen of ze nog van auto kunnen wisselen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters