Nieuw bijtellingsregime nivelleert leaseregistraties

Het vervangen van de drie bijtellingscategorieën van 15, 21 en 25 procent door één categorie van 22 procent leidt tot een gelijkmatiger verdeling van de leaseregistraties.

Dat concludeert de Vereniging van Zakelijke Rijders (VZR) aan de hand van een eigen onderzoek onder leaseregistraties in de periode januari-mei 2017 in vergelijking tot dezelfde periode in 2016. Voorzitter Jan van Delft: “Je ziet dat overheidsingrijpen al vrij snel impact heeft op de keuze die leaserijders maken. Kennelijk heeft men toch even gewacht tot het nieuwe bijtellingsregime inging en dan blijkt dat de Nederlander toch erg calculerend te werk gaat.”

Motorisering

Voorheen koos een leaserijder vaak voor een relatief dure hybride auto, ook al paste dat slecht bij het soort gebruik van de auto. Jan van Delft: “We zien dat er nu andere keuzes gemaakt worden voor een nieuwe leaseauto. Waar men vroeger bijvoorbeeld voor een plug-in hybride koos, omdat deze een lage bijtelling had terwijl men heel veel kilometers reed, kiest men nu voor de motorisering die past bij het gebruik. Daarnaast kan men weer uitgebreid kiezen voor meer of minder luxe uitvoeringen.”

Catalogusprijs

Opvallend is ook dat de gemiddelde catalogusprijs van de gekozen auto’s in 2017 is gedaald. Dat komt enerzijds doordat er minder hybrides gekozen wordt, die dure techniek aan boord hebben, en anderzijds doordat er niet langer voor een dure leaseauto gekozen kan worden, maar met een lagere bijtelling.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3836 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters