Onderzoek signaleert meer CO2 leaseauto’s

De CO2-uitstoot van in 2016 gekochte leaseauto’s is tien procent hoger dan nieuwe auto’s uit 2015. Dat stelt Natuur en Milieu op basis van onderzoek dat de belangenorganisatie liet uitvoeren door het in milieudata gespecialiseerde bureau ICCT (International Council on Clean Transportation).

Toegenomen is volgens Natuur en Milieu ook het verschil tussen het theoretisch en werkelijke verbruik van nieuwe auto’s. Een gemiddelde  in 2016 gekochte auto zou momenteel vijftig procent meer brandstof verbruiken dan de berijder op basis van de fabrieksopgave mag verwachten. Het onderzoek heeft betrekking op auto’s die tussen 2009 en 2016 op de Nederlandse markt zijn gekomen. De steekproef werd gedaan onder 28.000 voertuigen. Meegenomen zijn de meest recente cijfers van Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

Fiscale voordelen

“De trend van de afgelopen jaren, dat nieuwe auto’s zuiniger werden, is hiermee helaas doorbroken”, concludeert Geertje van Hooijdonk, waarnemend directeur bij Natuur en Milieu. Als belangrijkste oorzaak van de CO2-toename noemt zij de beperking van fiscale voordelen op zuinige auto’s voor leaserijders (EV’s uitgezonderd). “Dit betekent dat het wagenpark vanaf nu alleen maar nog vuiler wordt. Leaseauto’s komen na vier jaar ook op de occassionmarkt. Funest om aan onze afspraken van het klimaatakkoord in Parijs te voldoen. We vragen de overheid daarom om zuinige auto’s te blijven stimuleren.” Natuur en Milieu bepleit verder de aanstelling van een Europese toezichthouder “die paal en perk stelt aan het gesjoemel met gebruikscijfers.” Naar Amerikaans model zou deze partij sancties als boetes op kunnen leggen aan autofabrikanten die zich niet aan de regels houden.

Download

icon_ccc

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †