VNA bezorgd om aandeel volledig elektrisch

VNA maakt zich zorgen over het krimpende marktaandeel van volledig elektrische voertuigen. Met name het aangepaste bijtellingsregime blijkt remmend te werken.

De productie van batterij elektrische voertuigen mag in de eerste drie maanden van 2021 dan wel zijn toegenomen in vrijwel alle Europese landen die dergelijke voertuigen produceren, in Nederland is het marktaandeel ervan afgenomen.

Bijtelling

De elektrificatie van het wagenpark in Nederland werd de afgelopen jaren vooral aangejaagd door de zakelijke leasemarkt. Door de coronapandemie is de markt voor nieuwe auto’s gedaald. Bovendien is de bijtelling op nieuwe batterij elektrische auto’s verhoogd van 8 procent in 2020 naar 12 procent in 2021. Renate Hemerik, voorzitter VNA: “Ons eerdere vermoeden dat een te snelle verhoging van de bijtelling de gang naar elektrisch afremt, wordt waarheid. Het aandeel volledig elektrisch in nieuwe leaseauto’s is in de eerste vier maanden gedaald van 10 procent naar 6 procent. EV’s ontwikkelen zich gelukkig snel, maar kunnen nog niet zonder stimulans.”

Privélease

Elektrische auto’s beleefden het afgelopen jaar een doorbraak in privélease. De combinatie van een groeiend aanbod EV’s en overheidssubsidie deed het aandeel batterij elektrisch in 2020 in privélease stijgen tot naar schatting 11 procent. Die ontwikkeling wordt in 2021 echter abrupt afgeremd. Reeds in de eerste week van januari was het subsidiebudget voor dit jaar op. Gevolg is dat in de periode januari tot en met april 2021 het aandeel elektrisch in nieuwe privé geleasete personenauto’s is gedaald tot zo’n 4 procent. Renate Hemerik: “De strikte jaarlijkse budgettering van de subsidie op nieuwe particuliere EV’s remt de ontwikkeling van elektrisch in de particuliere markt. Juist nu veel particulieren, door corona, kiezen voor individueel vervoer is het zaak de subsidiekraan open te houden. Dat is ook wat andere Europese landen om ons heen met succes doen.”

Vergroening

Op 1 januari 2020 was nog slechts 1,2 procent van het totale personenwagenpark in Nederland volledig elektrisch. Er is dus nog een lange weg te gaan als het gaat om vergroening van het wagenpark. Essentieel daarvoor is de instroom van nieuwe elektrische auto’s. Zonder die instroom zal ook het aanbod van EV’s op de occasionmarkt gering blijven. Renate Hemerik: “We zien dat er voor gebruikte elektrische auto’s wel subsidiebudget beschikbaar is. Het ontbreekt echter nog aan een breed aanbod tweedehands EV’s. We zouden daarom graag de scheiding tussen nieuw en tweedehands in het subsidiebudget doorbroken zien worden. Zorg nu voor instroom van nieuwe auto’s, zodat deze straks ook via de occasionmarkt de particulier bereiken.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3430 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.