VNA ziet andere cijfers over export dan TNO

In een weerwoord op de whitepaper ‘Schoon wagenpark vraagt om méér naast stekkersubsidie’ van onderzoeksinstituut TNO wijst de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) erop dat juist veel ex-leaseauto’s in Nederland blijven.

TNO stelde in zijn whitepaper dat er een mismatch is op de tweedehandsmarkt: veel jonge, relatief milieuvriendelijke auto’s verdwijnen naar het buitenland. Daar staat de import van oudere en dus minder zuinige en schone auto’s tegenover. Bij monde van voorzitter Renate Hemerik presenteert VNA andere cijfers: “Op basis van cijfers van RDC ziet de VNA dat alleen al dit jaar 80 tot 90 procent van iedere 10 ex-lease plug-in hybrides in Nederland blijven.”

Van alle elektrische ex-leaseauto’s zou volgens VNA in 2021 zelfs ruim 90 procent behouden blijven voor het Nederlandse wagenpark.

Ook bestrijdt VNA dat nieuwe leaseauto’s te duur zouden zijn voor de Nederlandse occasionmarkt: “Bijna 80 procent van de nieuwe leaseauto’s komt uit de segmenten A, B en C: dat zijn veelal kleine stadsauto’s en compacte gezinsauto’s.”

Autobelastingen

De suggestie van TNO dat de autobelastingen hervormd moeten zodat deze direct milieurendement opleveren, wordt door VNA gepareerd met de verwijzing naar het alternatieve belastingplan dat in mei 2021 samen met ANWB, Bovag, Natuur & Milieu en RAI Vereniging is gepresenteerd. Belangrijk onderdeel van dit plan is de invoering van een systeem van betalen naar gebruik. Hiervan zegt TNO juist dat de introductie te veel tijd vergt en dat er meer te verwachten is van een centrale rol voor de voertuigmassa bij de berekening van zowel de aanschafbelasting bpm als de mrb voor het bezit van een auto.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2959 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *