50 procent van de autoverkopers is ongeschikt voor het vak. Dat zegt Onno Adriaanse van adviesbureau Inter Actus. Hij baseert zich hierbij op onderzoek en jarenlange ervaring binnen de autobranche. Met de nieuwe tool Verkopergeschikt.nl wil Inter Actus het beste in de verkoper naar boven halen. 

Verkopen is een vak. Een goede verkoper luistert, kan goed met mensen omgaan en leeft zich makkelijk in. Hij of zij is alert, kan snel schakelen en kent alle ins en outs van de sociale media. De praktijk is echter weerbarstig, meent Adriaanse: “Onze ervaring leert dat zeker 50 procent van de verkopers ongeschikt is voor het vak van verkoper. Klanten-waaronder steeds meer vrouwen-komen tegenwoordig goed geïnformeerd naar de showroom en weten vaak meer van het automerken het type dan de verkoper zelf. Als verkoper moet je ze een stap voor zijn. Niet afwachten maar klanten actief benaderen, bellen, reageren op sociale media. Dat heeft lang niet iedere verkoper in zich. “

Om een en ander inzichtelijk te krijgen en te verbeteren heeft Inter Actus het trainingsprogramma Verkopergeschikt ontwikkeld. Verkopers doen een online assessment waaruit blijkt welke vaardigheden om verbetering vragen. ”De uitslag is goed voor beide partijen. Het maakt duidelijk welke competenties een medewerker moet bijleren om geschikt te zijn voor het veeleisende vak van verkoper. En als hieruit ook blijkt dat de verkoper niet op zijn plaats zit moet je daar als dealer actie op ondernemen. De marges staan immers onder druk “, aldus Adriaanse.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
9 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties