Een actueel probleem van veel ondernemers in de autobranche is dat het moeilijk is om goede mensen te vinden, en ze te behouden als je ze eenmaal gevonden hebt. De oplossing van dat probleem zit hem niet in leuke vacatureteksten, of een welkomstbonus van een paar duizend euro. Dat zijn geen duurzame oplossingen.

Het is mijn overtuiging dat je medewerkers, zeker de nieuwe generatie, deelgenoot moet maken van je onderneming als je een duurzame verbinding met je mensen wil. Het idee van personeelsparticipatie op zich is niet nieuw. Het kan al via de zogeheten stock appreciation rights (SAR), maar die worden meestal uitgegeven met tussenkomst van een notaris. Dat kost een hoop geld en tijd, is juridisch nogal een gedoe en als je op een later moment aandelen wil uitgeven aan iemand die nieuw is in het bedrijf, dan moet je opnieuw naar de notaris.

Wij hebben een modern systeem gevonden om virtuele aandelen uit te geven (sharesquare.co), zonder tussenkomst van een notaris, als een van de eersten in de autobranche. Een paar maanden geleden hebben we daartoe tien procent van de normale aandelen van de holding omgezet in tienduizend virtuele aandelen. Die hebben we verdeeld onder de serviceadviseurs, waardoor sommigen tot wel een paar procent van de holding bezitten. We hebben vastgelegd wat de uitkering wordt over vijf jaar, onder voorwaarde dat ze vijf jaar bij ons blijven werken. Als ze eerder willen vertrekken, kan dat natuurlijk, maar dan vervalt de uitkering.

Per jaar wordt de bedrijfswaardering van die virtuele aandelen bijgewerkt, zodat de medewerkers op het digitale platform kunnen zien welke beloning er op hen wacht. Na de looptijd kunnen medewerkers beslissen de meerwaarde te verzilveren, of ze houden de aandelen vast, waarmee de meerwaarde stijgt met de waardestijging van het bedrijf. Met deze virtuele aandelen krijgen de medewerkers overigens geen stemrecht in de aandeelhoudersvergadering, zodat daar geen vertroebeling ontstaat.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je niet om de zoveel tijd een loonsverhoging hoeft te geven om mensen aan je te kunnen binden en dat ze gemotiveerd zijn om een hogere omzet te draaien. Als het goed gaat met het bedrijf, krijgen ze daar ook echt een mooi geldbedrag voor. We hebben dit nu ingericht voor onze serviceadviseurs, die nu allemaal een aantal van die virtuele aandelen bezitten. Onze volgende stap is om ook voor de monteurs dergelijke virtuele aandelen uit te geven. Voor hen is er nu nog een bonusregeling, maar een bonus, daar heb je nu iets aan; aandelen daar heb je later wat aan. Ook in die zin bevordert het je bedrijfszekerheid.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties