Bijna alle bedrijfssectoren groeien in 2016. Zo stelt het ING Economisch Bureau in haar rapport Ondernemen in 2016, waarin de bank haar verwachtingen publiceert. Volgens ING wordt de opgaande lijn in de Nederlandse economie volgend jaar gecontinueerd.

De invloed van de zakelijke markt op de registraties van nieuwe personenauto’s is volgens ING, de afgelopen jaar gegroeid. Volgens de bank komt dat niet alleen door de kracht van de zakelijke markt, maar ook door een dalende particuliere markt. De kosten voor de aanschaf van een nieuwe auto zorgen nog steeds voor een belangrijke horde in het particuliere segment. Het terugwinnen van de particuliere markt is volgens ING dan ook één van de belangrijkste uitdagingen voor de sector. Daarin speelt de snel groeiende markt van private lease ook een belangrijke rol. Vooral ook ouderen spelen een belangrijke rol in het particuliere segment.
Volgens de bank kan de vergrijzing de komende tien jaar een belangrijke stimulans zijn voor het herstel van de particulieren markt. Onder de groep 65-plussers (die hard groeit) zal het autobezit namelijk toenemen.

Hoogste groei
De zakelijke markt zorgt volgens dit rapport voor de afzet van relatief dure auto’s. Dit leidt tot een sterke groei van de omzet (waarbij het niveau van 2011 wordt benaderd). Vooral aan het einde van het jaar zullen veel nieuwe auto’s worden geregistreerd; dit betekent waarschijnlijk ook dat 2016 traag van start zal gaan.
ING is in ieder geval optimistisch over volgend jaar: “we verwachten de hoogste groei van de inkomens en de consumptie in vijftien jaar”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
5 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties