Automobilisten die over de schreef gaan met het alcoholpromillage, zijn vanaf 1 december verplicht om een alcoholslot in te bouwen in hun auto. Dat heeft Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur aan de Tweede Kamer laten weten. De opgelegde straf gaat in bij 1,3 promille of meer alcohol in het bloed.

Eerder was 1 mei de ingangsdatum, maar dit werd niet gehaald doordat veel fabrikanten meer tijd nodig hadden om de software foutloos te laten werken. Op dit moment wordt de ICT getest en zal de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) half oktober de eerste goedkeuring afgeven voor zo’n alcoholslot.

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt opgeheven als de bestuurder eerst een blaastest doet. Het promillage mag daarbij niet hoger dan 0,2 procent uitkomen.
De minister wil ook een behandeling opleggen aan verslaafde automobilisten.

Met de maatregelen moet het aantal verkeersdoden, waarbij alcohol in het spel is, teruggedrongen worden met vijf tot zes personen. Daarnaast wordt door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) geschat dat er vijftig tot zestig minder gewonden zullen vallen.

[responsive-video identifier=”jMgZotWEjww”]
Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties