De afgelopen week is het alcoholsot officieel ingevoerd. Meer dan vijftig notoire drinkers hebben het in hun auto laten monteren. Autofabrikant Volvo biedt de Alcoguard al aan sinds 2009.

Het alcoholslot wordt vanaf mei 2011 verplicht voor automobilisten die met een promillage van meer dan 1,3 zijn aangehouden. De Alcoguard is geïntegreerd in het veiligheidssysteem van de auto. Het systeem maakt gebruik van dezelfde brandstofceltechniek als de apparatuur van de meeste politiekorpsen in Europa.Na het blazen geeft het systeem het resultaat weer op het dashboard. Als de bestuurder 0,1 promille blaast, geeft de Alcoguard groen licht en kan de bestuurder veilig op weg gaan.

De Volvo-dealer kan deze promillagegrens overigens veranderen, al naar gelang de wetgeving in een land. Voor noodsituaties of bij verlies van de sloteenheid is het mogelijk een bypass-functie in te stellen. En bijvoorbeeld na het afzetten van de motor, bijvoorbeeld om te tanken, heeft men de tijd om opnieuw te starten zonder opnieuw een blaastest uit te voeren.

UPDATE
De streefdatum voor de officiële invoering van het alcoholslot wordt een half jaar uitgesteld naar 1 november 2011. Veel fabrikanten hebben meer tijd nodig om de software foutloos te laten werken.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties